Θεά Αθηνά & Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Αν και θα προτιμούσα, το έτος 2022, να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να θυμόμαστε τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες, που αφιέρωσαν, ή και έδωσαν, την ζωή τους, για μία δίκαιη μεταχείρηση όλων, δυστυχώς φαίνεται ότι είμαστε σε άσχημο σημείο, σε αυτό το θέμα. Η αύξηση της βίας στις γυναίκες κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, η επιστροφή στον
σκοταδισμό για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, η γενικά επιθετική συμπεριφορά στο θηλυκό φύλο (είτε εκ γενετής, είτε trans genders) και με αναρίθμητες άσχημες υποθέσεις σε όλον τον πλανήτη, φαίνεται ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω. Η μάχη για ισοτιμία καλά κρατεί απο την δική μας αρχαιότητα, αφού και στην Αρχαία Ελλάδα, την κοιτίδα του πολιτισμού, οι νόμοι και η νοοτροπία, δεν ευνοούσαν την γυναίκα. Παρ’ όλα αυτά, είχαμε και δυναμικές ομάδες (Αμαζόνες) ή άτομα: σε αυτό το άρθρο, επέλεξα το παράδειγμα της Θεάς Αθηνάς, για δύο λόγους: α) επειδή, ότι και να λένε οι άλλοι, εσύ είσαι Θεά (ασχέτως φύλλου!) και β) ακόμη και μία Θεά, έπρεπε να αποδείξει την αξία της, σε έναν ανδροκρατούμενο Ολυμπο! Τα κατάφερε φυσικά. Πως; Διάβασε πως:
Η Αθήνα μας, η πρωτεύουσα της χώρας, πήρε το όνομά της από την Θεά της σοφίας, την Αθηνά, η οποία νίκησε τον νεφελώδη Ποσειδώνα. Η κουκουβάγια είναι το ιερό της ζώο και το ‘σήμα κατατεθέν’ της, η Ελιά. Ενας συγχυσμένος Ποσειδώνας, τρύπησε τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης με την τρίαινά του, και χύθηκε νερό θάλασσας, υπόσχεση ότι το νερό πάντα θα φέρνει αφθονία (το αλατισμένο νερό, πφ!). Η Αθηνά, σοφή και στρατηγική, έκανε να φυτρώσει μία ελιά, γεμάτη καρπούς, για να θρέφονται όλοι αέναα. Η στρατηγική της απέδωσε και οι υπόλοιποι Θεοί την όρισαν νικήτρια και προστάτιδα της πόλης. Το ιερό δέντρο της, θωρείται το πρώτο, απο τα χιλιάδες που θρέφουν την χώρα, ‘νους υγιής εν σώματι υγιεί’, και εξασφαλίζει ένα δυνατό εισόδημα μέχρι και σήμερα. Η Αθηνά ήταν γυναίκα και αφιερώνω την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε όλα τα κορίτσια εκεί έξω, που πολεμούν για το καλό και το δίκαιο, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλον τον πλανήτη και τα πλάσματά του. Η Αθηνά ήταν επίσης φοβερή πολεμίστρια, στρατηγικής εφυίας, διαισθητική και κυβερνούσε τον ακτιβισμό και την πολιτική. Η αστρολογική της μετενσάρκωση, είναι ο αστεροειδής Αθηνά, και τον Μάρτιο του 2022, βρίκεται στον πιπεράτο, δυναμικό και απρόσεκτο Κριό. Τι σημαίνει αυτό και πως μπορεί να επηρεάσει τα μελλοντικά σου σχέδια;
“Χαμήλωσε ταχύτητα, αν θέλεις να φτάσεις στο τέρμα.”
4everbalance.com and the Holistic Wellness Program
Αν θέλεις να κερδίσεις τον πόλεμο, όχι απλά την μάχη, στρατηγικός σχεδιασμός και σκέψη, είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, σημαντικά, απο την ίδια την μάχη. “Χαμήλωσε ταχύτητα, αν θέλεις να φτάσεις στο τέρμα.” Να θυμάσαι: μέρος την επιτυχίας της Αθηνάς, ήταν η στρατηγική, αλλά πιό σημαντική ήταν η προσέγγιση της, αφού ήταν ουσιαστικά ανθρωποκεντρική: γι’ αυτό πρόσφερε λύση μακροπρόθεσμης φροντίδας. Η πονηριά, μπορεί να σε εξυπηρετήσει την δεδομένη στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα, τον χάνεις τον πόλεμο. Κράτησε ισορροπία ανάμεσα στα θέλω σου και την συλλογική ευημερία.
Πολλοί άνθρωποι που μάχονται για το δίκαιο, δεν πέρνουν τα εύσημα για την προσφορά τους και όπως μας δίχνει συχνά η ιστορία, αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες. Αντί αναρίθμητων παραδειγμάτων, σε αφήνω με την παρακάτω σκέψη: ο πλανήτης μας έχει δεί (και δυστυχώς συνεχίζει), γερές δόσεις απο πολέμους, εξαθλίωση, πόνο και πείνα. Αυτά είναι τα ‘παιδιά’ της απληστίας: μέσα στην απληστία κοίτεται το μεγαλύτερο ψέμα, που όλοι έχουμε ‘καταπιεί’ κάποια στιγμή: ότι το κίνητρο της απληστίας είναι ο μόνος τρόπος επιτυχίας. Πόσο κοντόφθαλμο όμως. Οπως η Αθηνά, μπορείς να είσαι έξυπνη/ος στην προσέγγισή σου, παραγωγική/ός και μέσα από τους στόχους σου, να εξασφαλίσεις ευημερία και ανάπτυξη για όλους. Θα αναπτυχούν όλοι το ίδιο; Οχι, και αυτό είναι ”o.k.”, επειδή έχουμε διαφορετικά ταλέντα, ανάγκες και επιθυμίες: όμως όλοι θα έχουμε ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία. Ακόμη και οι γυναίκες.
Ελπίζω στο
εγγύς μέλλον,
να μην
γιορτάζουμε
την μία Παγκόσμια
Ημέρα
της Γυναίκας.