Των Αγίων Πάντων και Χαλοουίν (Halloween).
Των Αγίων Πάντων (για Προτεστάντες και Καθολικούς) και Χαλοουίν; θάνατος και αναγέννηση. Ποιός ο συσχετισμός;
Ο Οκτώβριος του 2022 τελειώνει σήμερα, στις 31. Η τελευταία μέρα του μήνα φέρνει και την νεόφερτη γιορτή, την ”All Hollows Eve”’ (η Παραμονή όσων έχουν παρέλθει), γνωστή και ως Χαλοουίν (Halloween). Αυτή η γιορτή είναι αρχαία Κελτική κληρονομιά, απο το φεστιβάλ ‘Shamhain’ (Σαμχέιν), όπου οι άνρθωποι, ντυμένοι με δέρματα και κεφάλια ζώων, άναβαν φωτιές, για να φέρουν το φως στο σκοτάδι του χειμώνα στο σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στην σημερινή Σκωτία. Ηθελαν επίσης, με αυτό τον τρόπο, να κρατήσουν μακριά τα σκοτεινά πνεύματα ή φαντάσματα, των νεκρών, που επέστρεφαν στην γη, εκείνη την ημέρα. Το Κελτικό αυτό έθιμο
προσαρτήθηκε, απο τους Ρωμαίους, στην δική τους γιορτή, την Feralia (Φεράλια), την ημέρα των νεκρών και της θεάς των φρούτων και των δέντρων, Pomona (Πομόνα), (εξού και το μήλο, pomme – πομ, στα γαλλικά). Το σύμβολο της Πομόνα ήταν το μήλο, ίσως για αυτό έχει επικρατήσει στις βόρειες χώρες, το παιχνίδι του Χαλοουίν, με τα μήλα που επιπλέουν σε ένα βαρέλι με νερό και πρέπει να τα πιάσεις με το στόμα, όχι χέρια. Ολο αυτό ενσωματώθηκε, από τον Πάπα Γρηγόριο τον τρίτο (Pope Gregory the III), τον όγδοο αιώνα Μ.Χ., στην γιορτή των Αγίων Πάντων (καθολικών και προτεστάντων), μία μέρα για να γιορτάζουν όλους τους Αγίους και χριστιανούς μάρτυρες, την 1η Νοεμβρίου.
Το βράδυ λοιπόν, πριν την ημέρα των Αγίων Πάντων, το ονόμασαν ‘all hollows eve’ – η Παραμονή όλων αυτών που είναι κενά, που έχουν παρέλθει- (στα παλιά αγγλικά ‘alholowmesse’ δηλαδή ‘all saints’-όλοι οι Αγιοι). Στις ημέρες μας, εκτός απο τα γλυκά που μαζεύουν τα παιδάκια ή τα τρομακτικά ρούχα που φορούν, γιορτάζεται αυτή η μέρα σαν μία προσπάθεια κατανόησης και συμφιλίωσης με την θνητή κατάσταση όλων, έμψυχων και άψυχων, αλλά και τον αέναο κύκλο του θανάτου και της γένησσης. Είμαστε στην εποχή του Σκορπιού, το ζώδιο που ασχολείται, περισσότερο απο όλα τα άλλα, με το θέμα της αναγένησσης.
Αυτό είναι το ζώδιο που καταλαβαίνει, στο βαθύτερο επίπεδο, την μεταμόρφωση και αναγέννηση. Στις 23 Οκτωβρίου, ο Ηλιος μπήκε στον Σκορπιό και σήμερα, στις 31, ο δυναμικός Αρης γύρισε ανάδρομος. Η χρονική συγκυρία εδώ έχει πολύ ενδιαφέρον, αφού συμπίπτει, μία γιορτή με αρχαίες ρίζες, (όταν η καθημερινότητα των ανθρώπων ήταν άμεσα συντονισμένη με τα απρόβλεπτα καιρικά και περιβαντολλογικά φαινόμενα) και η ανάδρομη τροχιά, (πατώντας δηλαδή αναγκαστικά τα φρένα), του πλανήτη Αρη, που προτιμά να φεύγει μπροστά και με ταχύτητα. Αναρωτιέμαι, υπάρχει κάτι σημαντικό να μάθουμε εδω;
Ισως αν κατεβάσουμε ταχύτητα, όχι μόνο την φυσική κίνηση αλλά και ψυχικά, πνευματικά, έχουμε τον χρόνο, όχι απλά να γιορτάσουμε την ημέρα των νεκρών, των Αγίων Πάντων και όλων όσων έχουν υποφέρει, αλλά να κατανοήσουμε την αξία, του εδώ και τώρα. Να απορροφήσουμε, πραγματικά και να κατανοήσουμε το πόσο εύθραυστος είναι ο υλικός μας κόσμος, ενώ ο κύκλος της ζωής είναι αέναος. Ισως έτσι αρχίσουμε να εκτιμούμε την τεράστια αξία, μιάς τόσο μικρής παραμονής, σε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη και γαλαξία.
Μπορεί να διαφέρουμε, αλλά είμαστε ίσοι, με ίσα δικαιώματα. Ολοι έχουμε το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή καθημερινότητα, για εμάς και τις οικογένειες μας. Τίποτα λιγότερο δεν είναι αποδεκτό. Καθώς ο Οκτώβριος τελειώνει και ο Νοέμβριος χρωματίζεται απο τον άξονα Σκορπιού-Ταύρου και απο την Πανσέληνο στον Ταύρο στις 8, καλούμαστε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην γήινη υπόσταση και πράγματα (Ταύρος) και τις βαθύτερες ανάγκες της ψυχής μας (Σκορπιός). Αν η ζυγαριά γύρει μόνο απο την μια πλευρά, η ανισότητα θα έχει αντίστοιχες συνέπειες σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο.
Είμαστε όλοι ίσοι. Είμαστε όλοι ‘άγιοι’.